Majiteľ LA Clippers dostal megapokutu

29.04.2014 Celý región

Los Angeles 29. apríla (TASR) - Vedenie zámorskej NBA potrestalo majiteľa basketbalistov Los Angeles Clippers Donalda Sterlinga pokutou 2,5 milióna dolárov a doživotným zákazom výkonu činnosti.

Jeho kauza s otvoreným rasizmom pobúrila takmer celé USA. Osemdesiatročný vlastník klubu NBA verejne urazil celú afro-americkú komunitu, vrátane jedného z najlepších hráčov histórie súťaže a bývalú oporu mestských rivalov Lakers Earvina "Magica" Johnsona.

Sterling na audionahrávke zo začiatku mesiaca počas telefonického rozhovoru so svojou vtedajšou priateľkou vystupujúcou pod menom V Stiviano mladej modelke vyčítal, že sa ukazuje na verejnosti v spoločnosti "čiernych ľudí". Menovite spomenul Johnsona, ktorého Stiviano stretla na bejzbalovom zápase a fotku s ním umiestnila na svoju profil na sociálnej sieti.

Sterling, ktorý vlastní Clips od roku 1981, má bohatú minulosť s rasistickým správaním. Federálna vláda ho dvakrát vyšetrovala v súvislosti s incidentom, keď ako bývalý majiteľ hotela odmietol prenajať izby ľuďom, ktorí boli afro-amerického a latinského pôvodu. Za rasistické predsudky ho súdil aj bývalý výborný hráč Elgin Baylor, ktorý bol 22 rokov generálnym manažérom Clippers. So žalobou neskôr neuspel.
 

Vyberte región